Jong geleerd...

woensdag 3-juni-2015

   
Wie gezond oud wil worden, moet jong beginnen. Dit blijkt uit grootschalig Zweeds onderzoek. Mannen die een goede conditie hebben op jonge leeftijd, lopen later in hun leven minder kans op een hartaanval.

 

Het Zweedse leger is een dankbare bron van onderzoek. Vooral de medische keuring en het enorm grote aantal mannen maakt het zo interessant. Voor het onderzoek naar het verband tussen een goede conditie op jonge leeftijd en de kans op een hartaanval werden maar liefst 743.498 mannen gevolgd die tussen 1969 en 1984 in het Zweedse leger zaten.

 

Op achttienjarige leeftijd werden alle mannen medisch gekeurd. Gemeten werden het gewicht, lengte, spierkracht en conditie. Tot aan het einde van het onderzoek in 2011 werden er 7.575 hartaanvallen geregistreerd. Dit staat ongeveer gelijk aan 1.222 hartaanvallen per 100.000 man. Het bleek dat de minst fitte groep 2,1 keer meer kans had op een hartaanval dan de fitste groep.

 

Ook op basis van BMI werden de mannen vergeleken. Wanneer men fit was maar wel overgewicht had, was  het risico op een hartaanval nog steeds twee keer zo groot als bij de slanke mannen met een slechte conditie. Vergeleken met slanke mannen uit de fitste groep was het risico zelfs vier keer zo groot. Een goede conditie op jonge leeftijd verlaagt dus het risico op een hartaanval op hogere leeftijd, maar lijkt dus niet te kunnen compenseren voor overgewicht.

 

Bron

Högström G, Nordström A, Nordström P, High aerobic fitness in late adolescence is associated with a reduced risk of myocardial infarction later in life: a nationwide cohort study in men, Eur Heart J. 2014 Nov 21;35(44):3133-40.