Kan gember spierschade door sport beperken?

vrijdag 30-oktober-2015

Gember, Zingiber officinale, is rijk aan antioxidanten en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Daarom hebben sportwetenschappers onderzocht of het spierschade en -pijn na een sportprestatie kan voorkomen.

 

Twintig gezonde mannen en vrouwen kregen vijf dagen lang ofwel gember ofwel een placebo toegediend. Geen van hen had voordien met gewichten getraind. Na vijf dagen moesten ze een sportprotocol uitvoeren dat was bedoeld om gecontroleerd spierschade te veroorzaken. 

 

Aan het begin van het onderzoek werd de one repetition maximum (1-RM) test afgenomen. Hiermee wordt het gewicht gemeten dat een proefpersoon maximaal kan optillen. Dit geeft een maat voor de isotone spierkracht. De 1-RM werd 24 uur, 48 uur, 72 uur en 96 uur na het sportprotocol herhaald om te zien of er verbetering was opgetreden.

 

Het bleek dat de 1-RM na 24 uur voor beide groepen lager uitviel. Bij de 1-RM na 48 uur had alleen de gembergroep zijn score verbeterd. De placebogroep herstelde zich pas na 72 uur. 

 

“Het lijkt erop dat gember aanvankelijk de verbetering op het gebied van spierkracht heeft versneld, maar niet na 72 en 96 uur. Het kan eraan liggen dat men toen was gestopt met gembersuppletie”, aldus de onderzoekers. 

 

“Versneld herstel van spierkracht kan nuttig zijn voor sporters die binnen 48 uur een kwalificatieronde en vervolgens een eindronde moeten sporten. Echter, het directe effect na gembersuppletie was minder goed. Vooral sporters die flexibel moeten zijn zoals gymnasten zouden wellicht dus geen baat hebben bij gember.”

 

Er blijven veel onbekende factoren en toekomstig onderzoek moet uitwijzen wat een goede dosering gember is en voor welke sporters het zinvol is.

Bron

M.D. Matsumura, G.S. Zavorsky, J.M. Smoliga, The Effects of Pre-Exercise Ginger Supplementation on Muscle Damage and Delayed Onset Muscle Soreness, Volume 29, Issue 6, pages 887-893