Rhodiola rosea bij spanningsklachten

maandag 8-februari-2016

Traditionele kruiden mogen zich gelukkig nog steeds verheugen op wetenschappelijke belangstelling. Dat geldt ook voor de adaptogene vetplant  Rhodiola rosea. Nieuw onderzoek bij 81 studenten bevestigt het traditionele gebruik bij angst, spanning en stress.

 

De vetplant Rhodiola rosea is een bekend adaptogeen binnen de natuurgeneeskunde. Adaptogenen zijn natuurlijke stoffen die de weerstand tijdens stresssituaties verhogen. Ze helpen zowel de fysieke als mentale prestatie verbeteren en brengen het lichaam weer in evenwicht.

 

Traditioneel staat Rhodiola rosea bekend om zijn stimulerende werking bij lichamelijke en geestelijke vermoeidheid. Ook wordt het regelmatig gebruikt voor zijn kalmerende werking bij rusteloosheid. Hoewel de meeste onderzoeken naar de adaptogene werking positief zijn, ontbrak er gericht wetenschappelijk onderzoek naar het effect van Rhodiola rosea op angst, spanning en stress. 

 

Een studie met 81 matig gespannen studenten laat nu zien dat Rhodiola rosea diverse angstparameters kan doen afnemen. De studenten werden in twee groepen ingedeeld. Eén groep kreeg dagelijks twee keer 200 mg Rhodiola rosea extract, de andere werd niet behandeld. Beide groepen werden twee weken lang gevolgd. 

 

Aan het eind van het onderzoek kwam uit de zelfrapportages naar voren dat spanning en stress meer waren afgenomen in de Rhodiola-groep. Ook boosheid, verwarring en gedeprimeerdheid werden in deze groep minder vaak gerapporteerd. Tot slot bleek de algehele stemming ook significant beter in de groep die werd behandeld.

 

Het onderzoek had enkele beperkingen, zoals het gebruik van uitsluitend zelfrapportages en het ontbreken van een placebo. Volgens de onderzoekers is de kans echter klein dat placebo-effecten een rol van betekenis hebben gespeeld: “We kunnen nog geen oorzakelijk verband aantonen, maar de resultaten waren over de gehele linie positief”. 

 

In de praktijk worden vaak diverse adaptogenen met elkaar gecombineerd voor een breder effect bij angst, spanning en stress. Een goede combinatieformule bevat naast Rhodiola rosea ook in ieder geval ook de bekende adaptogenen Panax ginseng, Eleutherococcus senticosus, Schizandra chinensis en Withania somnifera. Standaardisatie op de meest werkzame stoffen is onmisbaar voor een betrouwbaar effect. 

Bron

M. Cropley, A.P. Banks, J. Boyle, The Effects of Rhodiola rosea L. Extract on Anxiety, Stress, Cognition and Other Mood Symptoms, Phytotherapy Research, Published online ahead of print, doi: 10.1002/ptr.5486