Visolie compenseert eten ongezonde vetten

woensdag 21-september-2016

Visolie is gezond, daar zijn we het wel over eens. Maar wist je dat visolie zelfs de nadelige gezondheidseffecten van ongezonde vetten kan compenseren? Nieuw onderzoek onderstreept dat visvetzuren dagelijkse kost zouden moeten zijn.

 

Veel hedendaagse aandoeningen zijn het gevolg van laaggradige ontstekingsprocessen in het lichaam. Bijvoorbeeld reuma, artrose, obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en prikkelbare darmsyndroom (Singh, 2011). Maar wat staat er aan de basis van deze uit de hand gelopen ontstekingen? 

Verstoorde vetzuurbalans

Om effectief te kunnen werken, heeft het immuunsysteem zowel omega-3-vetzuren nodig uit vis, als omega-6-vetzuren uit plantaardig en dierlijk voedsel. Omega-6 werkt daarbij ontstekingsbevorderend: het zet de ontsteking ‘aan’ wanneer dat nodig is. Na ongeveer 72 uur is het tijd om de ontsteking weer ‘uit’ te zetten. Hierbij speelt omega-3 een belangrijke rol. De ideale vetzuurbalans voor een gezonde ontstekingsreactie ligt voor omega-6 en omega-3 tussen de 1:1 en 5:1. 

 

Omdat we weinig vis eten (CBS, 2015) en veel vlees, plantaardige vetten en gemaksvoeding, krijgen we veel meer omega-6 binnen dan omega-3. Hierdoor is de balans doorgeslagen naar ongeveer 20:1. Dat betekent dat we ofwel minder vlees en plantaardige vetten, ofwel meer vis, schaal- en schelpdieren moeten eten (of beide). Anders liggen aandoeningen als obesitas en diabetes type 2 op de loer.

Insulineresistentie en obesitas

Onderzoek van de universiteit van São Paolo (Brazilië) bevestigt het belang van de vetzuurbalans bij muizen. Maar het voegt nog veel meer schokkende gegevens toe. En hoewel de onderzoekers zeggen dat het onderzoek niet zonder meer kan worden vertaald naar mensen, zeggen ze ook dat “visoliesupplementen gebruikt zouden kunnen worden naast andere strategieën om insulineresistentie en obesitas te voorkomen”.

 

De ene groep muizen kreeg een vetrijk dieet zonder visolie, de andere met. Visoliegebruik werd vier weken voor aanvang van het onderzoek gestart. De groep die veel vet kreeg maar geen visolie, ontwikkelde een hoger lichaamsgewicht waarbij een sterke groei van vetcellen werd vastgesteld. De muizen werden glucose-intolerant en insulineresistent. Ook werd er een verhoogd LDL- en totaalcholesterol gemeten. Maar hoe verging het de muizen die naast veel vet ook visolie kregen toegediend?

Visolie compenseert ongezonde vetten

Visolie bleek anti-obesogene effecten te hebben. Het verlaagde de hoge vetgehaltes in het bloed en wist insulineresistentie normaal te houden. “We hebben nu bewijs dat toediening van visolie voorafgaande of gelijktijdig met een vetrijk dieet de stofwisselingsveranderingen kan voorkomen die gerelateerd zijn aan insulineresistentie en obesitas”.

 

Het blijkt dus wederom dat vet niet altijd slecht is, ook omega-6 niet. Het is vooral de balans tussen de vetzuren die doorslaggevend is binnen een gezonde voeding. En om die balans te herstellen, zouden vis en/of visolie absoluut dagelijkse kost moeten zijn. 

Bronnen

  1. CBS, http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-welzijn/publicaties/artikelen/archief/2015/nederland-eet-onvoldoende-groente-fruit-en-vis.htm, 2015.
  2. Roberta D. C. da Cunha de Sá, Amanda R. Crisma, Maysa M. Cruz, Amanda R. Martins, Laureane N. Masi, Catia L. do Amaral, R. Curi, Maria I.C. Alonso-Vale, Fish oil prevents changes induced by a high-fat diet on metabolism and adipokine secretion in mice subcutaneous and visceral adipocytes, J Physiol. 2016 Aug 25.
  3. Singh T, Newman AB., Inflammatory markers in population studies of aging.Ageing Res Rev. 2011 Jul;10(3):319-29.