Blue Zones: natuurlijk jeugdig en gezond

donderdag 13-oktober-2016

\"\"
Google je op de nieuwste trends in anti-aging, dan kom je al snel uit op botoxcrème, coolsculpting en lipolasers. Geen idee wat dat is? Geeft niet: er zijn ook talloze mogelijkheden met voeding, beweging en suppletie.

 

Wie wil zich niet jeugdig voelen en er gezond uitzien? Voor velen is dat een reden om te hyperfocussen op hun uiterlijk. Binnen de kortste keren is dan zelfs dat lachrimpeltje verdacht. Hieronder lees je meer over een stressloze verjongingskuur. En dat begint allemaal bij de Blue Zones.

 

Blue Zones?

Er bestaan plaatsen in de wereld waar men gemiddeld een flink stuk ouder wordt. Bijvoorbeeld op Sardinië (Italië), Okinawa (Japan) en in Loma Linda (Californië). Wetenschappers noemen dit de Blue Zones. Blue Zones hebben de grootste dichtheid aan 100-jarigen ter wereld. En het mooie is: de mensen leven daar ook een stuk langer in goede gezondheid. Wat is hun geheim?

 

Daar is onderzoek naar gedaan. Op Sardinië drinkt men wijn met veel polyfenolen. Dat zijn gezonde plantenstoffen die ook in olijfolie zitten. Op Okinawa staat het leven structureel in een veel lagere versnelling. En in Loma Linda eten ze veel noten. Elke Blue Zone lijkt dus zijn eigen geheimen te koesteren. Maar zijn er ook overeenkomsten?

 

Natuurlijk eten en bewegen

De voeding in Blue Zones is traditioneel en komt uit de natuurlijke omgeving. Het bevat geen toegevoegde suikers, transvetten, fructosesiroop of een overdaad aan zout. Vlees wordt wel gegeten, maar in beperkte mate. Waar vis te vinden is – bijvoorbeeld op Sardinië – staat dit dagelijks op het menu. Verder leeft men vooral van verse groente en fruit. Het komt dus in grote lijnen overeen met oervoeding, het eten van onze verre voorouders. En bewegen ze ook ‘oer’?

 

In het westen denken mensen bij lichaamsbeweging al snel aan sport. In de Blue Zones wordt op een heel andere manier bewogen. De mensen krijgen hun portie lichaamsbeweging uit hun dagelijkse levensonderhoud, zoals vissen, op het land werken, lopen en sjouwen. Het hoeft helemaal niet sneller, beter of efficiënter. Regelmatig rustig bewegen blijkt voldoende om een mens fit te houden, stress te verlagen en de productie van het ‘gelukshormoon’ serotonine op te schroeven.

 

Misschien wel het grootste geheim

De Blue Zones zijn zonder uitzondering zonovergoten. Géén gebrek aan vitamine D dus, zoals bij ons het geval is. En dat is zonde: vitamine D ondersteunt de botten, is goed voor de spieren, draagt bij aan de instandhouding van normale tanden en helpt het immuunsysteem. Wist je dat het ook bijdraagt aan het proces van celvernieuwing? Het is dus een belangrijk anti-aging vitamine. Maar het werkingsgebied van vitamine D is nog veel breder.

 

Recent onderzoek laat zien dat vitamine D een rol speelt bij multiple sclerose, de ziekte van Crohn, bij reuma en in de hersenstofwisseling. En er worden nog steeds nieuwe toepassingen van ontdekt.

 

Nog een ding: Blue Zones worden allemaal gekenmerkt door een nauwe integratie van de mens met zijn sociale omgeving. Gezin, familie en gemeenschap staan centraal. Je staat er dus nooit alleen voor – ook niet op je oude dag – en dat kan veel stress schelen. Ook wordt er vrijwel niet gerookt in de Blue Zones. En dat scheelt zo tien jaar van je leven.

 

Je eigen Blue Zone

Nog niet van plan om te emigreren? Creëer dan je eigen Blue Zone. Geniet van de voeding die we oorspronkelijk aten: met duizenden eetbare planten, paddenstoelen en vruchten is de keuze enorm. Beweeg zoals onze voorouders bewogen. Blijf altijd onder de mensen, rook niet en ga vooral lekker vaak naar buiten. Neem een vitamine D-supplement om het chronische tekort aan zonlicht te compenseren. Gebruik basissuppletie om structurele tekorten in je voeding af te dekken. Je bent nooit te oud om je jong te voelen!