Antioxidanten effectief tegen maculadegeneratie

zaterdag 9-september-2017

De behandeling van maculadegeneratie met injecties is duur en kent veel bijwerkingen. Oogheelkundig onderzoek in de British Journal of Ophthalmology oppert een goedkoop en effectief alternatief voor de natte vorm: suppletie met antioxidanten, koper en zink.

 

Sinds 2011 neemt de vergrijzing versneld toe. De prognose is dat er tot het jaar 2040 steeds meer 65-plussers bijkomen [1]. Hoe is het met de gezondheid van deze groep mensen gesteld?

 

De 65-plusser van vandaag heeft een langere gezonde levensverwachting dan vroeger, maar leeft wel een stuk minder lang zonder chronische ziekten. Sinds de jaren ’80 is deze verwachting teruggelopen van 6,9 tot 3,8 jaar[2]. Sowieso ligt de levensverwachting zonder chronische ziekten laag: bij mannen gemiddeld 47 jaar en bij vrouwen 40,7 jaar[3]. Eén van deze chronische ziekten die vaker bij 65-plussers voorkomt, is ‘natte’ maculadegeneratie.

 

Ooginjecties

‘Natte’ maculadegeneratie is een oogziekte waarbij er bloedvaatjes groeien onder de retina die kunnen gaan lekken en zo schade aan de retina toebrengen. Hierdoor gaat het zicht steeds verder achteruit, wat de levenskwaliteit beperkt. De ooginjecties die worden gebruikt om progressie van het ziektebeeld te remmen zijn onprettig en brengen bovendien hoge kosten met zich mee. Ook de bijwerkingen zijn noemenswaardig, waaronder ontstekingen aan de binnenkant van het oog.

 

Nu blijkt uit onderzoek gepubliceerd in de British Journal of Ophthalmology dat er een goedkoper, effectief en bijwerkingsarm alternatief bestaat: suppletie met antioxidanten, koper en zink [4].

 

Age Related Eye Disease Study

De onderzoekers baseren hun bevindingen onder andere op de Age Related Eye Disease Study (AREDS).  Hieruit komt naar voren dat dagelijkse suppletie met hoog gedoseerde antioxidanten plus koper en zink het risico verlaagt op de ontwikkeling van natte maculadegeneratie. De gebruikte antioxidanten waren luteïne, zeaxanthine en/of bètacaroteen.

 

Het meest effectief is de behandeling bij mensen met een vroeg stadium van de ziekte. Het succes van de behandeling is bovendien groter wanneer er slechts aan één oog maculadegeneratie is geconstateerd in plaats van aan beide.

 

Minder injecties nodig

De onderzoekers becijferen dat de patiënten die suppleerden acht injecties per behandeling minder nodig hebben. Deze patiënten leven ook langer met goed zicht. Preventie is natuurlijk nog beter dan genezing, zeggen ook de onderzoekers: "Gezien de last en kosten van de behandeling, is preventie van maculadegeneratie een aantrekkelijke strategie om de chronische en dure ooginjecties te vermijden en het zicht te behouden”.

 

Maar dan moeten ze wel trouw hun supplementen innemen, waarschuwen ze.

 

Bronnen

[1] https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2017/11/vergrijzing-en-de-nederlandse-economie

[2] https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2012/36/65-jarigen-leven-langer-zonder-beperkingen-maar-meer-met-chronische-ziekten

[3] https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/gezonde-levensverwachting/cijfers-context/huidige-situatie#node-gezonde-levensverwachting-naar-geslacht

[4] Aaron Y Lee et al. Cost-effectiveness of age-related macular degeneration study supplements in the UK: combined trial and real-world outcomes data, British Journal of Ophthalmology (2017).