Darmproblemen: fecestransplantatie of leefstijl?

dinsdag 18-september-2018

Darmproblemen: facestransplantatie
Wanneer het microbioom uit balans raakt, heeft dit invloed op de stofwisseling, het afweersysteem en het humeur. Wanneer dit uit de hand loopt, kan een fecestransplantatie dan helpen? Of is het beter om de problemen aan te pakken via de leefstijl?

Het maagdarmkanaal is het belangrijkste immuunorgaan van ons lichaam en staat via de microvilli, die het darmoppervlak flink vergroten, continu in contact met de buitenwereld. In het darmkanaal leven 10 keer zoveel bacteriën dan ons lichaam cellen telt. De gezondheid van de darmen is het resultaat van de strijd tussen probiotische bacteriën en pathogene organismen in het maagdarmkanaal om het beschikbare voedsel en om de ruimte om zich te hechten aan de darmwand. De algehele gezondheid van de mens wordt grotendeels bepaald door de mate van evenwicht van de darmflora.

 

Verstoorde flora

Soms ontstaan er echter problemen als gevolg van een ontregelde darmflora. Meer dan 80.000 mensen in Nederland lijden aan een chronische darmziekte. Bovendien is gebleken dat antibioticagebruik kan leiden tot bijvoorbeeld een besmetting met de Clostridium difficile-bacterie. Uit nieuw onderzoek blijkt dat ook patiënten met bijvoorbeeld autisme en depressie een ongezonde darmflora kunnen hebben. Sommige bacteriën in de darm beïnvloeden de gezondheid van de hersenen. Recente onderzoeken suggereren dat deze bacteriën tevens een rol spelen bij Multiple Sclerose (MS).

 

Fecestransplantatie

De fecestransplantatie, op dit moment enkel toegepast bij besmetting van de Clostridium difficile-bacterie, kan de darmflora in een klap veranderen. Via je neus wordt een sonde aangebracht in je dunne darm, waarlangs de ontlasting van iemand anders, verdund met een zoutoplossing, wordt toegediend. Deze ingreep dient dus om de darmflora te verbeteren. Wordt de fecestransplantatie in de toekomst ook bij andere ziektes ingezet?

 

Opkomend onderzoek

In het Amsterdam UMC onderzoekt men de invloed van darmbacteriën op het functioneren van de alvleesklier, lever en spieren. Daarbij wordt het effect op suikerziekte en de ziekte van Crohn in kaart gebracht. Het Haaglanden Medisch Centrum begint binnenkort met een onderzoek naar het effect van fecestransplantatie bij patiënten met de ziekte MS. In het Noorden van Nederland doen meer dan 165.000 deelnemers 30 jaar lang mee aan het Lifelines cohort waarin onder andere de bacteriële samenstelling in de darm van mensen met en zonder MS wordt vergeleken. Bovendien staan ze bloed- en urinemonsters af en beantwoorden ze vragen over hun leefstijl.

 

Leefstijl

Een nieuw microbioom via een transplantatie - het is ingrijpend en veel mensen vinden het ongetwijfeld een vies idee. Maar als het helpt? Vooral bij ernstige ziektebeelden als MS is dit uiterst hoopgevend. Echter, op dit moment is deze behandeling nog niet beschikbaar in Nederland. 


Nuchter bezien, kan het ook anders. De darmflora kan ook aangepast worden door de leefstijl te verbeteren. Minder bewerkte voedingsmiddelen, volop vezels, zoveel mogelijk buitenlucht en beweging. Dat is een beproefd recept voor een gezonder leven. In vezels zitten prebiotica, die kunnen helpen bij het herstel van een verstoorde darmflora. Probiotica uit bijvoorbeeld gefermenteerde voeding en yoghurt kunnen dit ook. Wil het met de voeding niet zo lukken, staat orthomoleculaire suppletie met pre- en probiotica bovenaan het lijstje. 


Uiteindelijk gaat het natuurlijk altijd om een permanente verandering in de leefstijl. Maar laten we eerlijk zijn, na zo’n fecestransplantatie is dit ook noodzakelijk, anders is men binnen de kortste keren weer terug bij af. 

 

Conclusie

Er is volop onderzoek gaande naar de positieve effecten van een gezonde darmflora op allerlei ziekten. Verandering in leefstijl kan dit bewerkstelligen. In de toekomst zal deze verandering misschien voorafgegaan kunnen worden door een fecestransplantatie; een goede start op de weg naar een betere leefstijl met als eindpunt een gezonder leven. Maar daarna komt het er zoals altijd op aan gemotiveerd te blijven en gezonde keuzes te maken. En daar blijft een belangrijke rol weggelegd voor de orthomoleculair therapeut.

 

Bronnen

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2242762-de-poeptransplantatie-straks-ook-voor-ms-patienten.html

http://www.naturafoundation.nl/monografie/Probiotica_algemeen.html