Vaginale probiotica bij vruchtbaarheidsproblematiek

vrijdag 22-juli-2022

 

Een gezonde vagina is niet alleen belangrijk om intieme ongemakken te voorkomen maar vergroot ook de kans op een succesvolle zwangerschap. Wist u dat probiotica helpt om de vaginale gezondheid te herstellen en behouden?

Veel vrouwen hebben er wel eens mee te maken: intieme ongemakken gekenmerkt door branderigheid, ongewenste luchtjes, jeuk en irritatie. Vaak wordt dit veroorzaakt door een onbalans van het vaginale microbioom waardoor slechte micro-organismen de overhand kunnen krijgen. Maar wist u dat deze ongemakken ook voor problemen met de vruchtbaarheid en voortplanting kunnen zorgen? Een nieuwe studie toont aan dat vaginale probiotica effectief ingezet kunnen worden om een vruchtbaarheidsgerelateerde dysbiose tegen te gaan.

 

Wat is het vaginale microbioom?

 

Elke vrouw heeft een unieke eigen samenstelling van het microbioom. De samenstelling wordt beïnvloed door de hormoonwaardes, het voedingspatroon, lichaamsgewicht en leefstijlfactoren zoals roken en lichaamsbeweging. Het vaginale microbioom bestaat met name uit verschillende melkzuurbacteriestammen. Melkzuurbacteriën, ook wel lactobacillen genoemd, ondersteunen de afweer tegen slechte micro-organismen en zorgen voor een gunstige vaginale balans [1]. Deze gunstige vaginale balans is belangrijk voor de vaginale gezondheid maar speelt ook een rol bij de vruchtbaarheid van de vrouw.

 

Wat is de relatie tussen de vaginale disbalans en de vruchtbaarheid?

Als het vaginale microbioom niet in balans is kunnen slechte micro-organismen (pathogenen) de overhand krijgen. Een pathogeen zoals de schimmel Candida kan problemen veroorzaken zoals een jeukende vagina, roodheid of irritatie van de vagina of schaamlippen en een branderig gevoel. Naast deze intieme ongemakken heeft een disbalans vergaande gevolgen; zo is een vaginale onbalans in verband gebracht met vroeggeboortes en een verminderde vruchtbaarheid. Als u zwanger wilt worden is het van belang dat de vagina in balans is. Het vaginale microbioom lijkt namelijk een grote rol te spelen bij de innesteling van het embryo [2]. Een disbalans is dus niet alleen hinderlijk maar kan ook zeer nadelig zijn voor de bevruchting en de kans om zwanger te worden.

 

Hoe herstelt u de vaginale balans?

Soms worden antibiotica of antimycotica ingezet om respectievelijk bacteriën of schimmels te doden. Dit heeft echter tot gevolg dat ook de goede micro-organismen om zeep worden geholpen waardoor een volgende disbalans om de hoek ligt. Een recentelijk gepubliceerde systematische review waarin de gegevens uit 5 klinische studies bij elkaar werden gelegd concludeerde dat een vaginaal probioticum met lactobacillen de vaginale balans kan herstellen [3]. De onderzoekers concluderen dat na toediening van probiotica een minder abnormaal microbioom wordt gevonden en dat het aantal Lactobacillus-stammen omhoog gaat. Een vaginaal probioticum kan dus een vruchtbaarheidsgerelateerde dysbiose herstellen.

Lees meer over hoe probiotica de (vaginale) gezondheid kunnen beïnvloeden in de Natura Foundation monografie. 

 

Kennis in de praktijk

Het vaginale microbioom, dat met name bestaat uit lactobacillen, speelt een belangrijke rol in het onderhouden van de intieme gezondheid. Vaginale probiotica met Lactobacillus-stammen kunnen gebruikt worden om de vaginale balans te herstellen als een onbalans is ontstaan.  Een vaginaal probioticum kan daarmee klachten zoals jeuk en branderigheid voorkomen, maar ook een rol spelen bij een vruchtbaarheidsgerelateerde dysbiose die kan leiden tot problemen bij de vruchtbaarheid en voortplanting. 

Wilt u weten of er sprake is van een vaginale dysbiose? Dan raden wij u aan om deze vaginale microbioomtest in te zetten zodat u inzicht hebt in de samenstelling van het vaginale microbioom. 

 

Referenties

1.            Natura Foundation. Probiotica [Internet]. Probiotica monografie. 2021 [geciteerd 5 mei 2021]. Beschikbaar op: https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/47/probiotica

2.            Koedooder R, Singer M, Schoenmakers S, Savelkoul PHM, Morré SA, de Jonge JD, e.a. The vaginal microbiome as a predictor for outcome of in vitro fertilization with or without intracytoplasmic sperm injection: a prospective study. Hum Reprod. 4 juni 2019;34(6):1042–54. 

3.            López-Moreno A, Aguilera M. Vaginal Probiotics for Reproductive Health and Related Dysbiosis: Systematic Review and Meta-Analysis. J Clin Med. januari 2021;10(7):1461.