Maagzuurresistent probioticum B. coagulans

woensdag 5-maart-2014


Wereldwijd worden er verschillende stammen van probiotica gebruikt, zowel in voedingssupplementen als in voeding. Uit onderzoek is echter gebleken dat de meeste stammen instabiel zijn bij kamertemperatuur. Dit betekent dat slechts een gering percentage probiotica beschikbaar blijft voor de darmflora. Bacillus coagulans vormt daarop echter een opmerkelijke uitzondering.

Zeer stabiel probioticum
B. coagulans beschikt over een aantal bijzondere eigenschappen. Dankzij de mogelijkheid sporen te vormen is B. coagulans dusdanig stabiel dat het ook de warmte van het tabletteerproces overleeft, wat normale probiotica niet of nauwelijks kunnen. Om deze reden is het nu mogelijk om probiotica bijvoorbeeld in (kauw)tabletvorm te produceren.

Uniek: maagzuurresistent
Wat B. coagulans bovenal uniek maakt, is dat de bacteriën zijn omringd met een spore-achtige eiwitmantel die hen beschermt tegen de inwerking van zure maagsappen. Hierdoor bereiken ze makkelijker en in goede staat de dunne darm, alwaar ontkieming plaatsvindt en het goede werk kan beginnen.

Voor meer wetenschappelijke achtergrond bij het sporenvormende probioticum B. coagulans leest u onze monografie.