Sulforafaan in broccolisupplement maakt autistische mannen socialer

dinsdag 4-november-2014



Eerder stuurden we u een artikel over vitamine D en L-tryptofaan bij autisme. Ook sulforafaan – een stof uit broccoli – kan uitkomst bieden. Dat blijkt uit een recent artikel in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS. De onderzoekers stelden vast dat dagelijkse toediening gedrag en communicatievaardigheden bij mannen met autisme kan verbeteren.

Broccoli (Brassica italica) staat al langer in de belangstelling: er zijn onder andere al resultaten gevonden bij longaandoeningen en als detoxmiddel. Nu kan ook autisme aan dit rijtje worden toegevoegd.

Veertig matig tot ernstig autistische mannen tussen de dertien en zevenentwintig jaar werden achttien weken lang gevolgd. De ene helft kreeg placebo, de andere een sulforafaansupplement gemaakt uit broccolischeuten. Verbale communicatie en sociale vaardigheden gingen vooruit bij de groep die sulforafaan slikte. Ook ervoeren de mannen meer rust en hadden minder last van stereotyp gedrag. Na het onderzoek verdween dit effect. Het is dus van belang om bij personen met een autismespectrumstoornis structureel sulforafaan toe te dienen.

De opzet van het onderzoek is klein, maar de resultaten zijn overtuigend. Indien u sulforafaan in uw praktijk wilt gebruiken, is het van belang een hooggedoseerd broccolisupplement te kiezen dat is gestandaardiseerd op sulforafaan en/of de voorloperstof glucorafanine. Een eventueel broccolidieet heeft waarschijnlijk weinig effect; broccoli bevat daarvoor een te lage dosis sulforafaan.

Bron: Kanwaljit Singh, Connors S.L., Macklin E. A., Smith K. D., Fahey J.W., Talalay P., Zimmerman A.W., Sulforaphane treatment of autism spectrum disorder (ASD), PNAS, 4 september 2014.