Gebruik supplementen kan zorgkosten verlagen

dinsdag 16-december-2014


In een recent artikel in de Journal of Dietary Supplements wordt gesteld dat dagelijks gebruik van supplementen de zorgkosten drastisch kan verlagen. Het artikel behandelt coronaire hartziekten in de VS en is gebaseerd op klinisch en financieel onderzoek.


Supplementen kunnen helpen bij de preventie van coronaire hartziekten. Dit zijn hartklachten veroorzaakt door vernauwing in de kransslagaders (atherosclerose). Van omega-3 is het bekend dat het gunstig werkt op de kwaliteit van hart en bloedvaten.

De onderzoekers becijferen dat dagelijkse inname van omega-3 de amerikaanse economie op jaarbasis ongeveer 2 miljard dollar zou kunnen besparen. Wanneer hier de kosten van omega-3 supplementen vanaf worden getrokken, gaat het nog steeds om een potentiële besparing van ongeveer 4 miljard dollar tussen 2014 en 2020.

Ook suppletie van foliumzuur, B6 en B12 kan in relatie tot coronaire hartziekten gemiddeld anderhalf miljard dollar per jaar aan zorgkosten schelen. Dit zou tussen 2014 en 2020 een totale netto besparing kunnen opleveren van ongeveer 5 miljard dollar.

Het onderzoek is gedaan in de VS en betreft alleen coronaire hartziekten. Het is echter eenvoudig om de resultaten te generaliseren naar Nederland/Duitsland/Engeland, alsmede naar een hele reeks andere aandoeningen. De totale potentiële besparingen liggen dus nog vele malen hoger.

Een goed voorbeeld is vitamine D. Gebruik van vitamine D door ouderen vermindert het aantal valfracturen. Dit blijkt onder andere uit onderzoek in Nieuw-Zeeland uit 2010-2012. Door gebruik van vitamine D te stimuleren meldden zich maar liefst 32 procent minder ouderen met valfracturen bij het ziekenhuis. Het leverde de zorg een kostenbesparing van 334.000 euro op. 

Bronnen

  1. Shanahan CJ, de Lorimier R.J, From Science to Finance-A Tool for Deriving Economic Implications from the Results of Dietary Supplement Clinical Studies. Diet Suppl. 2014 Aug 28. [Epub ahead of print]
  2. Live News. Vitamin D project helps prevent falls and saves health costs.